MENDÖL TIBOR EMLÉKKONFERENCIA

Országos tudományos konferencia 2015. november 27

Gyopárosfürdő

Orosháza központjától mindössze három kilométerre található Gyopárosfürdő, méltán híres és elismert fürdőhely határon innen és túl, amely egész évben várja vendégeit.
A Gyopárosi tórendszer partján elhelyezkedő 20 hektáros parkerdővel körülölelt üdülőterület fürdőkultúrája több mint 100 éves múltra tekint vissza. Gyopáros vizét 1999 januárjában nyilvánították gyógyvízzé, napjainkban már az országos jelentőségű, A-kategóriás gyógyfürdők között tartják számon. Természetes alkáli-hidrogénkarbonátos vize, kiválóan alkalmas mozgásszervi, reumás és ízületi bántalmak, valamint balesetek, műtétek utáni rehabilitációs kezelésre. Az „Alföld Gyöngye”-ként ismert üdülőhely egyszerre gyógy-,park- és élményfürdő, wellness központ, amely minden igényt kielégítő szolgáltatásaival három generáció részére biztosít zavartalan felüdülést. A Parkfürdő területén gyógy-és termálvizes medencék, úszómedence, tanmedence, élménymedence és gyermek élménymedence is szolgálják a vendégek kényelmét. A 6000 négyzetméter alapterületen elhelyezkedő élményfürdőben 3 kültéri és 4 beltéri élményelemekkel teli medence és 2 óriás csúszda található. Az élményfürdő szaunaparkjában 8 hagyományos és különleges szauna, pezsgő medence, csobbanó medence, szolárium és masszázs biztosítja a vendégek zavartalan kikapcsolódását. A fürdő területén lehetőség nyílik csónakázásra, vízi biciklizésre, illetve tenisz, strandröplabda, strandfoci űzésére is.

Orosháza

Békés megye egyik legnagyobb és egyben legiparosodottabb városa. Orosháza sokszínű város, hiszen keveredik benne a modern turisztikai település, az alföldi mezőváros és a 20. századi ipari központ. Mára egy teljesen kiépített infrastruktúrával rendelkező település. Általános és középiskolai hálózata mellett felsőoktatással is rendelkezik, mint ahogy az egészségügyi ellátás is teljeskörű a helyi korszerű kórházzal és rendelőintézettel. Bevásárlási lehetőség is bőven akad, hiszen a jelentősebb láncok jelen vannak a városban. Ugyanez igaz a szolgáltatói szférára, beleértve a bankokat, a vendéglátóhelyeket és a szépségipari szolgáltatásokat.
A városban 2013-ban avatták fel az új főteret és a közepén álló üvegkörtefát. A főtér tervezője az Ybl-díjas tájépítész, Török Péter.
Az évszázadok során kialakult sokszínűség nem csak a kultúrában és a gazdaságban, hanem a gasztronómiában is jelen van. A legjellemzőbb helyi különlegességek a libamáj, az orosházi kenyér, orosházi tányéros és a csíramálé. Orosháza életében a turizmus kiemelt jelentőséggel bír, számos program és látnivaló várja az ide érkezőket. Minden évben megrendezésre kerül a Sör-Virsli Fesztivál, és az Európai Kenyérünnep Gyopárosfürdő területén.

Gyopárosfürdő: http://gyoparosfurdo-oroshaza.hu

Szállások: http://gyoparosfurdo-oroshaza.hu/szallasok

Programok: http://gyoparosfurdo-oroshaza.hu/programok